Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Sama nazwa białka serwatkowego jest powszechnie każdemu z nas znana, ale czy tak naprawdę wiemy, czym ono jest, w jaki sposób się go wytwarza? Można podejrzewać, że większość z nas nie ma pojęcia jak wytwarzane jest białko serwatkowe, chociaż oczywiście wielu z nas je przyjmuje, jako specjalny suplement pomagający uzyskać określone cele treningowe. Białko serwatkowe, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z serwatki, czyli z produktu ubocznego w procesie produkcji sera. Jednakże, jeśli mówimy o białku serwatkowym, to warto w tym miejscu zaznaczyć, że sama serwatka w jej czystej postaci nie zawiera zbyt wiele białka. Dopiero, gdy poddamy ją procesowi ultrafiltracji, czyli gdy pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu oraz laktozy, możemy uzyskać koncentrat białka serwatki, znany także, jako produkt WPC-80.

Idealne w sporcie

W tym miejscu warto jest zapytać także o to, dlaczego białko serwatkowe jest tak bardzo cenione w diecie sportowców? Przede wszystkim należy podkreślić, że białko serwatkowe zawiera w sobie spore ilości niezbędnych aminokwasów jak chociażby waliny czy też izoleucyny. Dzięki temu znacznie przyspieszane są procesy regeneracji organizmu, co w przypadku sportowców ma ogromne znaczenie. W niektórych dyscyplinach sportowych notowane jest zwiększone zapotrzebowanie na białko. Właśnie ten rodzaj białka, czyli białko serwatkowe jest w tym miejscu najbardziej cenione, gdyż to właśnie ono jest najbardziej wartościowe. Białko serwatkowe możemy zakupić w każdym dobrym sklepie. Ktoś powie, że przecież serwatkę można uzyskać samemu poddając mleko procesowi przekształcenia w ser. Jak już jednak wcześniej wspomniano, w warunkach domowych możemy uzyskać samą serwatkę, ale jeśli chodzi o jej koncentrat, to trudno jest we własnym domu przeprowadzić proces ultrafiltracji, a więc chcąc suplementować się białkiem serwatkowym, należy po prostu zakupić stosowny koncentrat białka serwatkowego. Stosować go należy ściśle wedle wskazań, gdyż takie działanie spowoduje, że białko serwatkowe będzie działać na nas w najlepszy z możliwych sposobów.

Opracowane przez: Bartek M.