Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Indeks glikemiczny

indeks glikemiczny
Dla zwykłego zjadacza chleba termin indeks glikemiczny, brzmi jak chemia na poziomie co najmniej studiów doktoranckich, jednak każdy zawodowy dietetyk wie co ten termin oznacza i jakie ma dla nas znaczenie. Indeks Glikemiczny to skala od 0-100, która ukazuje jak szybko wybrany przez nas produkt, podnosi nam poziom glukozy we krwi. Skala ta jest oparta na poziomie wchłanialności glukozy – indeks glikemiczny (IG ) glukozy wynosi 100, co oznacza że glukoza po spożyciu, wchłania się bardzo szybko. Z dietetycznego punktu widzenia skala ta jest niezmiernie istotna, ponieważ eliminując pokarmy z wysokim IG, można kontrolować poziom swojej tkanki tłuszczowej, lub odwrotnie po ciężkim treningu, spragnione węglowodanów mięśnie szybko można zaspokoić zjadając łyżkę miodu.
Jednak w ogólnym zarysie diety, należy się wystrzegać nadmiaru węglowodanów prostych ( o wysokim IG ), ponieważ częste ich spożywanie sprzyja zmianom chorobowym a przede wszystkim są powodem naszego nadmiernego obżarstwa oraz nadmiaru tłuszczu. Gdybym miał zrobić szybki podział węglowodanów, wyglądałoby to mniej więcej tak:
  • Węglowodany o bardzo niskim IG, nie przekraczającym 10 – do tej grupy należy większość warzyw, nie dają one nam zbyt wiele energii, a będąc szczerym energia przez nie dostarczona pozwala nam strawić i wydalić je; jednak spożywamy je ze względu na ich wartości zdrowotne, czyli witaminy.
  • Druga Grupa to węglowodany złożone, o IG wahającym się w przedziale 50-60, do tej grupy zaliczyć można wszelkie nieprzetworzone produkty zbożowe – ryże, kasze, płatki owsiane – i właśnie na nich powinna opierać się nasza dieta.
  • Ostatnia grupa to uwielbiane przez nas węglowodany proste z IG powyżej 80 – do takowych zaliczyć możemy: glukoze, cukier biały, miód a co za tym idzie wszelkiego rodzaju słodycze; ostatniej grupy wystrzegamy się jak ognia, oczywiście jeżeli pragniemy mieć ciało Adonisa.
By: Bartek M.