Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Insulinoodporność – czyli jak nie zachorować

cukrzyca

Zjawisko insulinoodporności nie może być lekceważone. Osoby, które mają bezpośrednio z nim do czynienia, muszą bardzo dokładnie kontrolować swoją dietę. Jest to bowiem pierwszy krok do tego, aby zachorować na cukrzycę. wiąże się z tym, że organizm człowieka zaczyna w nieprawidłowy sposób gospodarować glukozą.

Dieta a choroba

W walce z insulinoodpornością na pewno należy zadbać o to, aby zjeść pożywne śniadanie. Można powiedzieć, że jest to podstawa, od której nie ma wyjątków. Nie można jednak sięgać po dowolne składniki, ponieważ tak naprawdę w tej sytuacji należy unikać spożywania węglowodanów prostych w większych ilościach. Czymś nieodłącznym staje się w tym momencie korzystanie z profesjonalnego indeksu glikemicznego. Dzięki niemu wiadomo, co może bowiem zaszkodzić, co można jeść, a co jest wręcz wskazane. Im niższy indeks glikemiczny, tym dany składnik jest bezpieczniejszy dla danej osoby. Warto także sięgać po to, co zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe. Insulinoodporność nie oznacza oczywiście, że od razu będziemy mieli do czynienia z zaawansowaną cukrzycą.

Poziom cukru

Niemniej jednak bardzo uważnie należy przyglądać się temu, co się spożywa każdego dnia. W sytuacji, gdy stwierdzona zostanie , nasze postępowanie musi znacząco się zmienić. Oczywiście z cukrzycą można bardzo aktywnie żyć i nie musi ona oznaczać wyroku. Insulinoodporność jest zjawiskiem, które może dotyczyć każdego. Dlatego też należy zadbać o swoją dietę i nie spożywać zbyt dużej ilości węglowodanów prostych.

By: Aneta R.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *