Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Jadalne i inteligentne opakowania jako opakowania przyszłościowe

Jadalne i inteligentne opakowania jako opakowania przyszłościowe

Ci, którzy zajmują się produkcją opakowań obecnie muszą nadążyć za zmianami na rynki, gdyż zmianie podlegają rosnące wymagania ekologiczne. Jednym z pomysłów jest produkcja jadalnych opakowań, które wkrótce mogą stanowić jedno z rozwiązań przyszłościowych.

Dziś idąc na zakupy do danego sklepu, prawie zawsze wychodzimy z niego z produktami w opakowaniach. Mogą to być siatki na warzywa czy produkty od razu pakowane, których opakowanie prędzej czy później i tak trafi na śmieci. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, iż wyrzucane tworzywo sztuczne rozkłada się w środowisku bardzo długo, np. wyrzucona foliowa reklamówka rozkłada się średnio 450 lat, a plastikowa butelka nawet 1000 lat. Używanie przez społeczeństwo opakowań z tworzyw sztucznych oznacza dla środowiska wytwarzanie gór śmieci. Dlatego dziś, aby zapobiec niszczeniu środowiska, rośnie potrzeba stosowania takich opakowań, które można bez problemu poddać recyklingowi, lub z materiałów, które podlegają szybkiemu rozkładowi, pozyskiwanych ze źródeł odnawialnych. Jak zatem będą wyglądać lub czym będą opakowania przyszłości? Być może doczekamy się czasów, gdzie produkt zjemy razem z jego opakowaniem.

Opakowania biopolimerowe

Większość opakowań produkowanych z tworzywa sztucznego, składa się głównie z nieodnawialnych źródeł energii. Aby temu zapobiec wymyślono, aby opakowania plastikowe zastąpić opakowaniami, które wytwarzane będą ze źródeł odnawialnych. Jednym z takich materiałów są polimery biodegradowalne, które pozyskiwane są chociażby z ziemniaków, kukurydzy czy trzciny cukrowej. Opakowania ze źródeł odnawialnych podobne są do tych z tworzywa sztucznego, lecz łatwiej jest te opakowania zutylizować. Obecnie jednak dobrze sprawdzają się opakowania wielokrotnego użytku, które ponownie można wykorzystać. Najważniejsze w wyborze opakowania są ich koszty.

Obecnie najnowszym rozwiązaniem, które w przyszłości może zastąpić opakowania plastikowe, to jadalne opakowania, nad którymi pracują naukowcy. Jadalne opakowania mają być niewidoczne dla naszego oka. Produkty w tych opakowaniach ochroni niedostrzegalna warstwa wytworzona z biopolimerów pochodzenia naturalnego. W ten sposób można pozbyć się produkcji śmieci. Czy ta warstwa ochronna opakowania będzie trwała? Na to pytanie nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć, być może zda to egzamin w przypadku produktów krótkoterminowych czy nadających się do transportu. Dlatego należy poczekać na rozwój wydarzeń.

Inteligencja opakowania

Co by było, gdyby naukowcy opracowali inteligentne opakowanie, czyli takie, które informowałoby danego konsumenta np. o zbliżającym się terminie ważności bądź o tym, że produkt obecnie nie nadaje się do spożycia. Zapewne dałoby to ogromne możliwości, jak również nastąpiłby przełom w przechowywaniu produktów żywnościowych. Dziś szacuje się, że na całym świecie około 1,5 mld ton żywności trafia na śmieci, a przecież jeszcze więcej jest osób głodujących. Ludzie wyrzucają żywność na śmieci, bo uważają, że produkty nie nadają się do spożycia lub minął ich termin ważności.

Odpowiedzią na wytworzenie inteligentnego opakowania może być wykorzystanie nanotechnologii, bazującej na poziomie pojedynczych atomów i cząsteczek. Jakby tak zainstalować wskaźniki czy sensory wielkości nano wewnątrz opakowania? Przykładowo takie opakowania rejestrowałyby np. jak zmienia się skład gazu w produkcie, czy pojawia się dwutlenek węgla bądź azot w wyniku, czego znikałaby warstwa ochronna. W przyszłości mogą pojawić się również takie opakowania, które będą same się chroniły, np. przeciwdziałając utlenianiu. Odpowiednia informacja o wskaźnikach wilgotności, czy bakteryjnych bądź wirusowych produktów rozpadu ukażą, iż dany produkt nie jest już bez zarzutu.

Naukowcy pracujący nad inteligentnymi opakowaniami, aby uchronić produkty przed utratą świeżości, chcieliby do ochrony wykorzystać nanocząsteczki chociażby srebra, cynku, dwutlenku tytanu czy tlenku wapnia i magnezu. Zapobiegnie to przedwcześniejszemu wyrzucaniu produktów spożywczych na śmieci. Jednak to tylko plany, na rozwój których trzeba jeszcze długo poczekać.

Zobacz także pudełka w zapakuj.to.

Opracowane przez: ZdrowyWrocław