Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Jeżyna i jej właściwości

jeżyna

Lato w pełni. Upalne dni dają się zapewne każdemu we znaki. Jednak taki urok. Powinniśmy się jednak cieszyć, gdyż jest to okres, w którym mamy dostęp do bardzo wielu różnych i przede wszystkim świeżych warzyw i owoców. Jeżyny są owocami, które posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Są bogate w antyoksydanty. Co za tym idzie, zmniejszają szansę na wystąpienie u nas komórek nowotworowych.

Jeżyny a błonnik

Zawierają również duże pokłady błonnika, który ogranicza wchłanianie się niezdrowych tłuszczów. Dzięki temu działaniu zmniejsza się także szansa na wystąpienie chorób serca. Są doskonałym dodatkiem do różnych dań podczas diety odchudzającej. Wpływa bowiem przyspieszająco na przemianę materii. Właściwości jeżyn były wykorzystywane od dawna w medycynie ludowej. Wytwarzany z nich sok był stosowany podczas przeziębień, drobnych infekcji oraz po to, by wzmocnić organizm, natomiast napar działał przeciwbiegunkowo. Wywar stosowało się podczas stanów gorączkowych oraz grypy. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że jeżyny znajdują się na liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu (ORAC).

Praca układu pokarmowego

Jeżyny wpływają pozytywnie na pracę naszego układu pokarmowego. Zawierają duże ilości błonnika, witaminy C oraz antocyjanów. Dzięki zawartej witaminie C oraz E zmniejszają szansę na wystąpienie u nas zwyrodnienia plamki żółtej. Jest to niebezpieczna przypadłość, której szansę na rozwój powinniśmy zmniejszyć jak tylko będziemy w stanie. Dodatkowo wpływa pozytywnie na nasz wzrok i ciśnienie tętnicze.

By: Aneta R.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *