Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Natka pietruszki i jej właściwości zdrowotne

Nie od dziś wiadomo, że jest bombą witaminową i jej spożywanie niesie za sobą wiele korzyści. Na samym początku warto wspomnieć taką ciekawostkę ,że posiada ona więcej witaminy C niż sama cytryna. Ale to nie wszystko – spore ilości manganu, boru, żelaza, wapnia, magnezu, witaminy A, witaminy K czy witamin z grupy B – to wszystko gromadzą świeże liście natki.

Wsparcie dla organizmu

Wzbogacenie swojej diety w tę cenną roślinę wzmacnia cały organizm, zwalnia procesy jego starzenia. Znakomicie wpływa na układ pokarmowy, ponieważ ułatwia trawienie, jest wsparciem przy niestrawności czy przy braku apetytu, dlatego często poleca się picie soku z natki pietruszki w ciągu dnia. Również cera nie jest stratna. Picie wyżej wspomnianego wywaru rewelacyjnie wpływa na skórę. Eliminuje zmiany trądzikowe, zmniejsza ilość wydzielanego sebum. Dodatkowo wygładza cerę oraz walczy z drobnymi zmarszczkami. Podsumowując, pietruszki jak najbardziej powinna pojawić się w każdym domu, w każdej kuchni, obojętnie w jakiej postaci.

Cenna również dla kobiet w ciąży

Kobiety w ciąży również nie powinny o niej zapominać. Duże ilości kwasu foliowego i żelaza jakie zawiera ta roślina  wspomagają utrzymać zdrowe naczynia krwionośne oraz są niezbędne dla prawidłowego rozwoju ciąży, zapobiegają anemii. W potrawach też ma spore zastosowanie wspomniana natka. W Internecie czy w książkach kucharskich wiele dań ma ją w swoim składzie, a tak niewiele z nas wie jakie właściwości ona posiada i jakie korzyści może nam przynieść częste jej spożywanie.