
Cebula okazuje się wyjątkowym lekiem pierwszej pomocy w jesiennym okresie, kiedy panują choroby i infekcje. Obok czosnku cebula odgrywa niezwykle ważną rolę w piramidzie zdrowego odżywiania. To właśnie dzięki cebuli nasz organizm nabywa dużej odporności.
Cebula w starożytnym Egipcie
Podstawę codziennego wyżywienia stanowiła cebula, wraz z czosnkiem w starożytnym Egipcie. Już od 5000 lat służyła ludziom zarówno, jako pokarm, jak i lekarstwo na wiele schorzeń. Współcześnie badano bardzo dokładnie właściwości cebuli i okazuje się, że jej właściwości są nieocenione. Celu doskonale radzi sobie z:
- Zapaleniu płuc
- Grypie
- Ropniach
- Zatruciach pokarmowych
W czasie II wojny światowej rosyjscy medycy stosowali cebulę w leczeniu trudnych ran, np. po amputacji kończyn. Rosyjscy uczeni stosowali także krople z cebuli wkraplając je przez czternaście dni do nosa w czasie infekcji, co znacznie zmniejszało poziom zachorowalności u pacjentów. Cebula pomaga w leczeniu kataru. Warto pokroić cebulę na kawałki i umieścić ją w sypialni. Taka nocna inhalacja doskonale udrażnia nos. Jeżeli spożywamy cebulę regularnie, wówczas chroni nasz organizm przez infekcjami i przeziębieniami.

Jak przygotować cebulę według Ojca Grzegorza?
Ojciec Grzegorz Sroka także polecał w codziennym stosowaniu cebulę, a zwłaszcza duszoną, która chroni organizm przed infekcjami.
Składniki dla cebuli z gęsim smalcem
3 duże cebule
2 łyżki oliwki z oliwek
1 łyżka gęsiego smalcu
1 jajko
Pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy a następnie wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy oliwę i gęsi smalec. Dusimy cebulę na małym ogniu. Do smaku dodajemy pieprz a na sam koniec wbijamy jedno jajko. Po dodaniu jajka cebulę smażymy jeszcze dwie minuty.
Dlaczego warto jeść duszoną cebulę?
Duszoną cebulę na śniadanie warto spożywać kilka razy w tygodniu. Tego typu danie doskonale wpływa na odporność naszego organizmu. Dodatkowo pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych a także pomaga, kiedy cierpmy na astmę. Cebula sprawia, że zalegająca w płucach wydzielina rozrzedza się a dzięki temu łatwiej ją wyksztusić.