Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Co wiemy o karczochu?

Co wiemy o karczochu?

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że karczoch to warzywo, jakie znane jest już od czasów istnienia starożytnego Cesarstwa Rzymskiego. W tym okresie cenione było przede wszystkim za swoje właściwości moczopędne. Obecnie staje się ono coraz bardziej znane i popularne na terenie Polski i bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni, a przede wszystkim wśród osób, które pragną zdrowo i aktywnie żyć.

Gdzie uprawiane są karczochy?

Współcześnie nader często możemy spotkać się z plantacjami karczochów. Przede wszystkim są one obecne w krajach zachodniej i południowej Europy. W miejscach tych doceniane są one za swoje doskonałe właściwości prozdrowotne, ale także cenione za charakterystyczny, a zarazem wytrawny smak. Karczoch to warzywo, które może osiągnąć nawet do 1, 5 metra i cechuje się lekko gorzkim smakiem, jaki ceniony jest szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Karczoch szczególnie upodobali sobie Włosi i przygotowują go na wiele różnorodnych sposobów. Najczęściej jednak podawany jest on pośród innych ugotowanych warzyw, w towarzystwie sosu ziołowego, a także oliwek i suszonych pomidorów.

Właściwości prozdrowotne karczocha

Oprócz tego, że karczoch jest naprawdę smacznym warzywem, jest także warzywem bardzo zdrowym. Interesują się nim przede wszystkim osoby, które chcą się zdrowo odżywiać się, ćwiczyć, a tym samym cieszyć się piękną sylwetką i doskonałą kondycją. Jednakże to nie wszystko, ponieważ karczoch ma też wiele innych właściwości o charakterze prozdrowotnym. Karczoch to warzywo, które polecane jest przede wszystkim osobom, jakie przebywają na diecie. Jest tak, dlatego, że w 100 granach tejże rośliny występuje jedynie 10 kalorii. Naturalnie warzywo to cechuje się ogromną ilością witamin, ponieważ zawiera w sobie jabłkowy, cytrynowy i mlekowy, a także flawonoidy, oraz witaminy z grupy A oraz B.

Głównymi właściwościami zdrowotnymi karczocha są:

  • – Obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
  • – Odtruwanie organizmu z zalegających w nim toksyn
  • – Wspomaganie pracy wątroby oraz pęcherzyka żółciowego
  • – Przynoszenie ulgi w problemach trawiennych

w Polsce

W zasadzie bardzo trudno jest kupić świeże na terenie naszego kraju, jednakże możemy nabyć je w innej formie. Na rynku, bowiem możemy kupić karczochy w słoiku. Najczęściej są one peklowane w oleju, które to są wyjątkowo smaczne. Mamy, więc możliwość, nieco odejść od tradycji i na obiad zamiast fasolki szparagowej, czy też surówki z kapusty dodać karczocha, albowiem jest on nie tylko smaczny i zdrowy, ale także oryginalny.

Przystawka z karczocha

Próbując tego smakowitego warzywa można zacząć od prostej przystawki w postaci kanapki. Wystarczy kilka kromek chleba, szynki ser rano, a także kilka liści kruchej kapusty. Przydadzą nam się także dodatki w postaci mozzarelli, oliwy i oczywiście grillowane karczochy. Wystarczy przypiec chleb na oliwce z oliwek, dodatki ułożyć na kanapce i podać z kieliszkiem wody mineralnej z lipką. Takie danie będzie nie tylko smaczne, ale także wartościowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *