Witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania każdego żywego organizmu. Najkorzystniej dostarczać je w dobrze skomponowanej, zdrowej diecie. Oczywiście można wspomagać się także suplementami diety, zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy trudniej o naturalne składniki. Niedobór witamin wpływa niekorzystnie zarówno na nasz wygląd, jak i na samopoczucie psychiczne. Jedną z najważniejszych witamin jest kwas askorbinowy, czyli witamina C.
Zobacz również: Witamina D – dlaczego warto suplementować?
Znaczenie witaminy C dla organizmu
Witamina C jest antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem, dlatego spowalnia starzenie się organizmu. Wzmacnia odporność organizmu na infekcje, a także ma znaczenie w stomatologii, ponieważ zabija bakterie, które wywołują próchnicę. Nie do przecenienia jest też jej rola w procesie gojenia ran i utrzymywania tkanki łącznej w prawidłowym stanie. Witamina C pozytywnie wpływa na psychikę, a nawet łagodzi depresję, pomaga w przyswajaniu żelaza, aktywuje też wiele enzymów. Ponadto podawana pacjentom dożylnie, wykazuje działanie cytotoksyczne (czyli uszkadzające) w stosunku do nowotworów. Korzystnie wpływa na płodność u mężczyzn, a także zwiększa wydolność fizyczną. Dorosły człowiek powinien dostarczać od 45 do 90 mg witaminy C w ciągu doby. Warto odnotować, że organizmy większości zwierząt oraz roślin wytwarzają ten związek samoczynnie, do wyjątków należą ssaki naczelne, kawia domowa (świnka morska) i pewne gatunki nietoperzy. W konsekwencji witaminę C wymienione organizmy muszą pobierać z zewnątrz.
Znaczenie witaminy C dla organizmu jest ogromne, a niedobory mogą doprowadzić do chorób zębów i dziąseł, pękania naczyń krwionośnych, nieprawidłowego zrastania się kości, wolnego gojenia ran i ogólnego osłabienia organizmu. Kwas askorbinowy sam w sobie nie jest szkodliwy, ale przyjmowanie nadmiernych dawek może wywołać skutki uboczne takie jak biegunki, wymioty, czy wysypkę. Najczęściej jednak nadmiar substancji jest wydalany wraz z moczem.
Zobacz również: Witamina C – znaczenie dla organizmu
Naturalne źródła witaminy C
Które warzywa i owoce zawierają najwięcej witaminy C? Wskazane jest, aby włączyć poniższe produkty do diety:
- • grejpfrut
- • mango
- • mandarynka
- • pomarańcza
- • cytryna
- • kiwi
- • truskawka
- • czarna porzeczka
- • papaja
- • brokuł
- • pomidor
- • biała kapusta
- • jarmuż
- • brukselka
- • papryka
Czy witamina C wpływa na rozrzedzenie krwi?
Witamina C wpływa na rozrzedzenie krwi, w wyniku czego substancje są transportowane dużo szybciej i wydajniej. Witamina ta rozrzedza krew zwiększając stężenie hormonu tkankowego (prostacykliny), który hamuje zlepianie się płytek krwi. W wyniku tego procesu ułatwiony zostaje przepływ krwi, jak również obniża się ciśnienie krwi.
Jak witamina C działa na krew?
Witamina C wpływa korzystnie na układ krwionośny, jest niezbędna dla prawidłowego przepływu krwi, może też regulować stężenie glukozy we krwi. Zapewnia właściwe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, odgrywa też rolę w rozwoju nowych naczyń krwionośnych. Witamina C jest pomocna w zwalczaniu wysokiego ciśnienia krwi, usprawnia pracę serca i jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy. Witamina C działa na krew także poprzez zwiększenie aktywności białych krwinek (leukocytów), które stanowią podstawowy element układu odpornościowego.
Zobacz również: Anemia – jak z niej wyjść?
Czy witamina C zmniejsza krzepliwość krwi?
Krzepnięcie krwi to bardzo ważne zjawisko, dzięki któremu organizm broni się przed utratą zbyt dużej ilości krwi. Witamina C ma swój udział w przebiegu tego procesu. Nie zmniejsza krzepliwości krwi, wręcz przeciwnie, wspomaga proces krzepnięcia i zmniejsza krwawienie. Oczywiście należy uważać na przedawkowanie, ponieważ skutkiem ubocznym przyjmowania zbyt dużych dawek witaminy C mogą być skrzepy. Dobrze zapamiętać, że witamina C (podobnie jak witamina K) osłabia działanie leków przeciwzakrzepowych. Dlatego nawet przy zwykłym przeziębieniu nie powinno się łączyć dużych dawek witaminy C z lekami przeciwzakrzepowymi i zaleca się konsultację z lekarzem.
Czy witamina C rozszerza naczynia krwionośne?
Niedobór witaminy C osłabia naczynia krwionośne zaburzając syntezę kolagenu. Jest to bardzo niebezpieczne, ponieważ może doprowadzić do przyrostu płytki miażdżycowej, a w konsekwencji nawet do udaru mózgu. Witamina C rozszerza naczynia krwionośne i wpływa dobroczynnie na stan ich ścianek. Uszczelniając i wzmacniając naczynia krwionośne, witamina C zapobiega tworzeniu się sińców, czy występowaniu krwotoków. Przyjmowanie zalecanych dawek witaminy C jest bezcenne w profilaktyce dysfunkcji naczyń krwionośnych. Kwas askorbinowy może też przyczynić się do odwrócenia miażdżycy tętnic we wczesnym stadium.
Witaminę C nazywa się często życiową substancją, potrzebną człowiekowi dla prawidłowego funkcjonowania. Powinna być dostarczana naszemu organizmowi każdego dnia ze względu na różnorakie dobroczynne funkcje, jakie pełni w większości procesów. Rozrzedza krew, wspomaga krzepliwość krwi, spowalnia starzenie się. Węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi wyizolował ją w 1928 roku, czym zapewnił sobie Nagrodę Nobla. Cały czas jednak prowadzone są nowe badania, zatem niewykluczone, że jeszcze nie wiemy o wszystkich zaletach tej witaminy. Jedno jest pewne, dbajmy o jej właściwy poziom, aby w pełni cieszyć się zdrowiem i aktywnym życiem.
Zobacz również: Zastosowanie CBD w leczeniu PTSD