Odpowiednia dieta jest warunkiem naszego dobrego samopoczucia i zachowania zdrowia. I to właśnie taki cel przyświeca większości diet odchudzających, oczyszczających czy regenerujących. Każda z nich skupia się na innej bazie produktów, jednak ich zwolenników łączy wspólna idea jedzenia mniejszych porcji a w krótszych odstępach czasu. Mniejsze posiłki nie powodują znacznego obciążenia żołądka, przez co lepiej poradzi sobie z trawieniem spożytego posiłku. Dzięki temu nie czujemy się ociężale i mamy dużo energii.
Efekt regularnego odżywiania
Efekt ten jest osiągalny również dzięki stałemu poziomowi glukozy we krwi. Wahania tego poziomu powodują napady głody i huśtawkę nastroju. Jest to świetny sposób na regulację swojego apetytu. Jedząc o stałych porach wysyłamy naszemu organizmowi sygnał, iż nie musi odkładać tkanki tłuszczowej „ na gorsze” czasy, gdyż po upływie wyznaczonego czasu dostarczymy mu niezbędne składniki odżywcze. Mniejsze porcje z kolei powodują, że nasze ciało zaczyna wykorzystywać zalegające zapasy tłuszczu do wytworzenia energii. Jedzenie mniej a częściej powinno być podstawą odżywiania każdego z nas. Oczywiście nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu.
Nawyk picia czystej wody bez cukrów i sztucznych barwników jest zbawienny dla naszego zdrowia, a ty samym dobrego samopoczucia, gdyż pijąc odpowiednią ilość wody jesteśmy w stanie poradzić sobie na przykład z bólem głowy. Jeśli do tych powyższych założeń dorzucimy codzienną dawkę ruchu na świeżym powietrzu to bez wątpienia będziemy cieszyć się zdrowiem wymarzoną figurą.