Zgaga to dosyć nieprzyjemne zjawisko, którego lepiej jest uniknąć. Pieczenie w przełyku może wynikać z różnych przyczyn, aczkolwiek najczęściej mowa jest o określonych dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. Zgaga jest wywoływana przez konkretne przyczyny, a tym samym znajomość owych przyczyn może spowodować, że będziemy mogli tego zjawiska uniknąć. Co zatem może powodować, że pojawi się zgaga? Najczęściej owa zgaga pojawia się przy chorobie refuksowej przełyku. Tym samym usunięcie zgagi jest związane z leczeniem samego refluksu, a to może potrwać dosyć długi czas. Istnieją konkretne sytuacje, w których możemy mieć do czynienia ze zjawiskiem zgagi?
Dlaczego borykamy się ze zgagą?
Na pewno wpływ może mieć zjawisko przejedzenia. Jesteśmy zbyt pełni, przyjmujemy zbyt obfite posiłki, a to ma bezpośrednie przełożenie na to, że może nam się odbijać, że można mówić o zgadze, a to wszystko przez to, że pożywienie spożyte w nadmiernej ilości wpływa na zwiększenie ciśnienia powstającego w żołądku. Kolejnym z elementów jest spożywanie smażonych, ciężkostrawnych potraw, spożywanie cukrów w nadmiernych ilościach oraz tłuszczów trans. Mogą one powodować powstawanie zgagi na skutek tego, że bardzo długo zalegają w żołądku. Kolejnym z elementów, które mogą wpływać na pojawienie się zgagi jest spożywanie alkoholu, kawy w zwiększonej ilości, spożywanie ostrych oraz kwaśnych potraw. Są to bowiem elementy, które wpływają na zwiększoną produkcję kwasów żołądkowych, a tym samym wpływają one na możliwość wystąpienia zgagi.
Zgaga a napoje gazowane
Na zgagę wpływ może mieć także spożywanie napojów gazowanych. Tego rodzaju produkty powodują podrażnienie błony śluzowej żołądka, a tym samym mogą wywoływać uczucie pieczenia i palenia. Czekolada to kolejny z elementów. Powodem tego jest fakt, iż w czekoladzie mamy obecny składnik zwany metyloksantyną. Jest on odpowiedzialny za rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku, a tym samym przyczynia się to do cofania się treści żołądkowej oraz do zjawiska refluksu oraz zgagi. Następnie wskażemy również na cebulę oraz czosnek. W kontekście odporności są one bardzo korzystne, ale w kontekście zgagi już na pewno nie. Są to bowiem produkty wzdymające, a tym samym może dochodzić do pojawienia się owej niechcianej zgagi.
Poza wymienionymi można wskazać jeszcze na kilka innych elementów, które mogą powodować pojawienie sie zgagi. Do tego na pewno należy zaliczyć ciążę, na pewno należy wskazać na zjawisko przepukliny rozworu przełykowego, stres, nerwicę, palenie papierosów, otyłość oraz działanie niektórych leków. Tym samym owych czynników, które mogą spowodować, że ktoś może mieć do czynienia ze zjawiskiem zgagi jest dosyć sporo. Tak naprawdę nie jesteśmy w stanie całkiem wyeliminować możliwości zetknięcia się z nimi, ale możemy zadbać chociażby o prawidłową dietę, która pozwoli owej zgagi uniknąć.