Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Jak wykorzystać owoce sezonowe do zdrowych deserów?

W Polsce najpyszniejsze owoce sezonowe pojawiają się na przełomie wiosny i lata. Truskawki, maliny, porzeczki czy agrest cieszą się ogromną popularnością. Uprawiane na działce, w przydomowym ogródku albo kupione na ryneczku – kuszą zapachem, cieszą smakiem, zachęcają zawartością witamin. Owoce sezonowe można jeść na wiele sposobów i przyrządzać je tak, aby nie straciły swoich zalet. Jak wykorzystać owoce sezonowe do zdrowych deserów?

Owoce sezonowe i ich zalety

W obecnych czasach dostęp do owoców jest niemal nieograniczony. Bez względu na sezon, bez problemu można kupić polskie owoce całoroczne, jak też tropikalne, sprowadzane z różnych krajów. Jednak największym powodzeniem cieszą się polskie owoce sezonowe. Podobno walory smakowe naszych truskawek, malin, jagód i porzeczek nie mają sobie równych na całym świecie.

Poza tym są źródłem wielu witamin, a co się z tym wiąże – korzystnie wpływają na zdrowie. Owoce sezonowe są między innymi źródłem witaminy C, kwasów organicznych i składników mineralnych. Wspomagają układ odpornościowy i ogólną kondycję organizmu, przeciwdziałają wielu schorzeniom, takim jak cukrzyca, otyłość, choroby serca, regulują gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową. 

Ponadto dodają energii, opóźniają procesy starzenia, podnoszą sprawność fizyczną, obniżają wchłanianie cholesterolu i węglowodanów. Jednocześnie zawierają wysoki indeks sytości, pokrywający zapotrzebowanie na cukry.

Smaki dzieciństwa, czyli truskawki, maliny, porzeczki

Owoce w wiosenno-letnim sezonie to coś, na co po długiej zimie czeka się z utęsknieniem. To powrót do dzieciństwa, do beztroskich lat, gdy czereśnie jadało się prosto z drzewa, a truskawki prosto z grządki. To niezapomniany aromat, który obok zapachu pierwszych warzyw był niezapomnianym i najpiękniejszym doznaniem. Starsze pokolenie wciąż jeszcze pamięta smak poziomek, które obecnie trudno spotkać. Jednak najwytrwalsi poszukiwacze wciąż jeszcze potrafią znaleźć je w lesie.

Wiosenno-letnie owoce są także uwielbiane przez dzieci, więc można im je serwować w różnych postaciach. Jednym z ulubionych przez dzieci owoców jest truskawka, ale też malina i jagoda. To dobry wybór, bo truskawka zawiera niewiele kalorii, a przy tym dostarcza organizmowi cenny błonnik, antyoksydanty, wspomaga naturalną odporność i dodaje energii. Jagody, z kolei są źródłem cynku, selenu, miedzi, a także witamin C, A i B. Porzeczki, poza witaminą C, mają w sobie witaminy B1, B2, B6, a także foliany, wapń, żelazo, magnez i potas.

Dwa kulki sorbetu owocowego z granolą, malinami i borówkami na ciemnym talerzu, ozdobione świeżymi owocami.

Jak wykorzystać owoce sezonowe do zdrowych deserów?

Owoce sezonowe są smaczne same w sobie, jednak można nieco urozmaicić menu i wprowadzić do diety różne ich wariacje. Wybornie smakują na przykład w połączeniu z mlekiem lub jogurtem, ale też z preparowanym ryżem. Można też stworzyć własny oryginalny przepis na zdrowe i pożywne śniadanie, dodając do płatków kukurydzianych czerwone porzeczki. Aby złagodzić ich kwaśny smak, cukier warto zastąpić miodem. 

Dzieci chcą lody? Proszę bardzo! Z sezonowymi owocami można bez trudu stworzyć ich zdrowszą wersję. Wystarczy zmiksować zmrożone jagody, borówki, truskawki lub maliny, a najlepiej całą ich kombinację, dodać zdrowe słodzidło, np. syrop klonowy, oraz opcjonalnie jogurt i pyszne lody gotowe!

Na letnie upały odpowiednia będzie woda w dzbanku, do którego można wrzucić ulubione owoce i listek mięty. Owoce sezonowe doskonale wkomponują się też w ciasto, które można upiec na żytniej lub kukurydzianej mące. Mogą też ozdobić domowe, zdrowe muffinki lub kremowe desery w pucharkach. Różnego rodzaju naczynia do serwowania deserów i napojów znajdziesz na stronie: pucharydeserowe.pl.

Warto też pomyśleć o zapasach na zimę, na przykład w formie musu, dżemu, przecieru. Chociaż owoce z sezonu letniego zdecydowanie rządzą, dobrze jest również pochylić się nad innymi polskimi owocami całorocznymi. Polskie jabłka i gruszki są wyjątkowe i wprost stworzone do deserów, kompotów i przetworów na zimę. Z kolei z owoców tropikalnych można wyczarować pyszny chlebek bananowy, kotlet z ananasem czy koktajl z awokado.

Opracowane przez: ZdrowyWrocław

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *