
Twierdzenie, iż zioła są całkowicie bezpieczne może okazać się bardzo zgubne. Tak naprawdę brak wiedzy na ich temat może skutkować różnymi zdrowotnymi problemami. Niektóre z ziół w niewłaściwych dawkach jak również w połączeniu z innymi różnymi czynnikami, może być powodem kłopotów zdrowotnych. Dlatego też przed sięgnięciem po jakiekolwiek zioła, po napary z ziół, a tym bardziej po napary oraz inne formy przyrządzania ziół zbieranych osobiście na polach, łąkach czy też w lasach.
Produkty niewskazane w czasie ciąży
ciąża to bardzo szczególny czas, w którym niezwykle ważnym aspektem jest właściwe odżywianie. W tym czasie pewnych potraw powinniśmy unikać mimo tego, że przed ciążą mogliśmy je spożywać do woli. Ciąża to czas bardzo dużych zmian w naszym organizmie, na które de facto nie mamy większego wpływu. Tym samym warto jest poznać zasady prawidłowego odżywiania w trakcie ciąży, aby uniknąć niechcianych skutków ubocznych, złego samopoczucia oraz zagrożenia dla zdrowia i życia dziecka. Do produktów, których należy unikać, na pewno można zaliczyć niektóre rodzaje ryb, które mogą być zanieczyszczone. Poza tym również w ciąży należy unikać niektórych ziół.
Zioła, których unikamy w ciąży
Do ziół, które nie powinny znaleźć się w naszych potrawach, które nie powinny znaleźć się na naszym talerzu, musimy z pewnością zaliczyć:
Powszechnie mówi się o wielu korzyściach związanych z tymi produktami, aczkolwiek okres ciąży jest tutaj wyjątkiem, w którym nie jest wskazane to, aby sięgać po te zioła, ponieważ stanowią one poważne zagrożenie dla płodu.
Żeń-szeń
Ten element bardzo pozytywnie wpływa na ludzki mózg. Przypuszcza się jednak, że w odniesieniu do mózgu rozwijającego się dziecka, owo działanie jest wręcz odwrotne. Żeń-szeń pod tym względem nie jest dokładnie przebadany, aczkolwiek o jego szkodliwym działaniu na rozwój płodu wiemy i tym samym nie ma sensu ryzykować.
Cynamon
Cynamon zasadniczo jest bezpieczny, aczkolwiek zawiera on w sobie kumarynę. Jest to składnik, który wpływa na wystąpienie uszkodzeń wątroby. Ponadto również istnieją dowody naukowe na to, że cynamon ma bardzo duże znaczenie dla występowania wad rozwojowych dziecka jak również może zwiększyć ryzyko poronienia.
Tymianek oraz rozmaryn
W normalnych warunkach zarówno tymianek jak i rozmaryn są tymi ziołami, które dodają smaku wielu różnym potrawom. W tym przypadku jednakże również istnieją naukowe dowody na to, że tymianek oraz rozmaryn zwiększają ryzyko wystąpienia poronienia, a zatem kobiety w ciąży nie powinny dodawać tych ziół do przygotowywanych potraw.
Szałwia
Podobnie jak w przypadku powyższych ziół, w odniesieniu do szałwii mamy do czynienia ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia poronienia. Jednakże tutaj również należy wskazać na zwiększone ryzyko przyspieszenia porodu. Poza tym również składniki znajdujące się w szałwii powodują, że mamy do czynienia ze zmniejszeniem ilości wytwarzanego przez kobiecy organizm pokarmu. To oczywiście powoduje problemy podczas okresu karmienia piersią.
Aloes
Aloes zasadniczo przyspiesza gojenie ran oraz wpływa pozytywnie na przemianę materii. W tym względzie na pewno mówimy o pozytywnych zjawiskach. Jednakże aloes równocześnie też powoduje przekrwienie macicy. To ma swoje przełożenie na przyspieszenie jej skurczów, co w efekcie mogłoby doprowadzić do akcji porodowej na zbyt wczesnym etapie ciąży.
Zioła oczywiście można stosować w ciąży, ale należy mieć pełną wiedzę na ich temat i sięgać tylko po te bezpieczne. Zobacz również artykuł „które zioła musisz mieć w domu?„. Artykuł powstał we współpracy z serwisem finkamagra.com.