Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Karton, styropian czy może plastik? W co pakować jedzenie?

Karton, styropian czy może plastik? W co pakować jedzenie?

Zdrowe jedzenie to już połowa sukcesu, ale niemniej ważny jest sposób jego pakowania, od którego może zależeć, czy Twój posiłek nadal będzie fit. Brzmi niewiarygodnie, ale to niestety prawda. Dowiedz się, jak bardzo szkodliwy może być plastik, czy styropian.

Trujący wpływ plastiku

Coś, co rozkłada się w środowisku naturalnym przez setki lat, nie może być zdrowe. Mowa oczywiście o plastiku, który zawiera w sobie mnóstwo polimerów, które zaburzają pracę naszej gospodarki hormonalnej i mogą prowadzić do chorobliwej otyłości. Plastik wchodzi w reakcję z przygotowywanym przez nas jedzeniem, jednak trudno go zastąpić.

Jest lekki, trwały i wygodny w transporcie. Przyrządzając sobie lunch do pracy, dużo prościej jest zapakować go w plastikowe pudełko niż coś innego. Dostaniemy je też w każdym sklepie. Jednak istnieje coś jeszcze gorszego od polimerów, które są wszędzie wokół nas.

Biała śmierć – styropian

Styropian to najgorsza z alternatyw na opakowanie na żywność. Produkuje się je, wprowadzając gaz do substancji o nazwie styren, która jest rakotwórcza, obciąża nasz układ nerwowy, a nawet może niekorzystnie wpływać na naszą pamięć. Najgorsze co można zrobić z jedzeniem, które zostało przyniesione do domu w pudełku ze styropianu, jest podgrzanie dania w mikrofali lub na patelni. Wówczas wypłukane cząstki styrenu mogą dostać się bezpośrednio do pokarmu. To bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia, co więc robić?

Niestandardowe pudełka na żywność

Dobrym rozwiązaniem, aby żyć i jeść zdrowo są niestandardowe pudelka (j. it. scatole su misura) na żywność. Rozejrzysz się więc za bioplastikiem, który jest wytwarzany z włókien roślinnych. Nie wchodzi on w reakcję z jedzeniem, a do tego łatwo poddaje się recyklingowi. Jeśli jednak nie wiesz, do czego zacząć poszukiwania, zawsze możesz znaleźć zdrowe rozwiązanie bliżej siebie.

Idealnie do przechowywania żywności sprawdzi się bowiem papier oraz tektura. Oba te tworzywa można wykorzystać ponownie, a co więcej, nie rozkładają się one w środowisku przez setki lat i nie wchodzą w reakcję chemiczną z posiłkami.

Inny pomysł, na niestandardowe pudełka, w których swobodnie możesz przechowywać żywność to szkło. Jest ono całkowicie bezpieczne i idealnie sprawdzi się do ochrony Twoich posiłków. Zagwarantuje też, że pozostaną one świeże na dłużej.

Opracowane przez: ZdrowyWrocław

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *