Niezwykle interesującym zamiennikiem naszej tradycyjnej czarnej kawy jest kawa żołędziowa. Cechuje się bogatym smakiem, wyjątkowym aromatem a z całą pewnością na uwagę zasługuje fakt, że pić ją może właściwie każdy. Ten rodzaj kawy to również szereg właściwości zdrowotnych.
Kawa żołędziowa i jej ogromne wartości odżywcze
Około 50 % owej kawy stanowią węglowodany, jednakże w jej składzie znajduje się wiele innych cennych dla naszego organizmu składników. Na pewno warto wymienić tutaj fosfor, magnez, mangan, miedz, potas, wapń oraz żelazo.
Kawa żołędziowa jest bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B. Wiele z nich wzbogaconych jest jeszcze dodatkowo w zioła czy też korzenne przyprawy a to z całą pewnością stawia je na jeszcze lepszym miejscu w rankingu kaw.
Jakie właściwości ma kawa?
Oczywiście kawa produkowana z żołędzi cechuje się przede wszystkim wyjątkowym smakiem oraz aromatem, to jednak nie są jej wszystkie właściwości. Kawa ta zapewnia nam ogromny zastrzyk energii a dodatkowo wcale nie zawiera kofeiny i sodu. Za to w jej składzie ogromną rolę gra potas, co sprawia, że mogą ją pić również osoby z nadciśnieniem czy też chorobami serca.
Warto wspomnieć, że wzmacnia ona również znakomicie układ pokarmowy, oraz pozytywnie działa na jelita, wątrobę czy też śledzionę. Dzięki niej możemy skutecznie walczyć z zaparciami, biegunkami, wzdęciami a nawet z chorobą wrzodową.
Sycąca i smakowita
Kawa z żołędzi jest bardzo sycąca, dlatego też możemy pić ją kiedy właśnie przebywamy na diecie odchudzającej. Jeżeli wypijemy ją na pusty żołądek redukuje uczucie głodu. Ten typ kawy mogą pić nawet dzieci, ponieważ w swoim składzie nie zawiera kofeiny. Nie należy jednak podawać jej dzieciom które mało jedzą, ponieważ mogą całkowicie stracić apetyt.