Leczenie zachowawcze to jedna z podstawowych usług, jaką może zaoferować stomatolog w swoim gabinecie. Polega na odtworzeniu struktury zęba, który uległ zniszczeniu przez działanie próchnicy albo na działaniach profilaktycznych, które mają temu zapobiec.
Ważne, by leczenie rozpocząć jak najwcześniej, ponieważ postępująca próchnica atakuje coraz głębsze warstwy zęba (i nie tylko) poczynając od szkliwa, zębiny, poprzez korzeń aż do niszczenia kości. Leczenie zachowawcze ma na celu odbudować naturalny kształt zęba, odtworzyć kolor szkliwa oraz przywrócić normalne funkcje zęba ułatwiające standardowe funkcjonowanie
Powszechny problem pacjentów – próchnica zębów
Próchnica jest procesem rozłożonym w czasie, który polega na powolnym rozkładzie tkanek twardych zęba oraz jego demineralizacji. Dotyczy zarówno pacjentów dorosłych, jak i dzieci. Główną przyczyną występowania tego zjawiska jest niewystarczająca higiena jamy ustnej, a ponadto: działanie bakterii i cukrów, podatność zębów, a także czas. Na szczęście usługi stomatologiczne takie jak leczenie zachowawcze pozwalają skutecznie poradzić sobie z tym problemem na kilka lat. Poniżej krótki opis każdego z wymienionych czynników wpływających na rozwój próchnicy.
Bakterie
Za rozwój próchnicy odpowiadają bakterie o nazwie paciorkowce, które metabolizując cukry wytwarzają szkodliwy dla szkliwa kwas mlekowy. Środowisko, którego pH jest niższe niż 5,5 (czyli kwaśne) jest idealnym dla nich miejscem. Ponadto bakterie odgrywają znaczącą rolę w wytwarzaniu płytki nazębnej.
Cukry
Wiemy już, że cukry stanowią cenną pożywkę dla bakterii mieszczących się w jamie ustnej. Niestety obecność tego składnika odżywczego jest dość powszechna i znajduje się w niemal każdym, przetworzonym produkcie spożywczym. W przeciwieństwie do naturalnych cukrów odgrywają ogromną, ale niestety niekorzystną rolę dla stanu naszego uzębienia. Największe, negatywne znaczenie pełni fruktoza, sacharoza oraz glukoza, minimalny wpływ notuje skrobia. Ryzyko rozwoju próchnicy potęguje utrzymywanie wysokiego stężenia cukru w ślinie przez dłuższy czas.
Podatność zębów i czas
To czynnik bardzo indywidualny i nie do końca rozpoznany. Wiadomo, że występowanie próchnicy nie jest zależne ani od płci, ani od wieku. Badania naukowe wskazują jednak, że podaż fluoru i wapnia w ciąży i fazie wzrostu może mieć znaczący wpływ na podatność zębów na próchnicę. Ostatnim elementem jest czas, przez który należy rozumieć systematyczne czyszczenie zębów oraz regularne wizyty kontrolne w gabinecie stomatologicznym.
Klinika Soldent – stomatolog dla całej rodziny!