Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Natka pietruszki i jej właściwości zdrowotne

Nie od dziś wiadomo, że pietruszki jest bombą witaminową i jej spożywanie niesie za sobą wiele korzyści. Na samym początku warto wspomnieć taką ciekawostkę ,że posiada ona więcej C niż sama cytryna. Ale to nie wszystko – spore ilości manganu, boru, żelaza, wapnia, magnezu, witaminy A, witaminy K czy witamin z grupy B – to wszystko gromadzą świeże natki.

Wsparcie dla organizmu

Wzbogacenie swojej diety w tę cenną roślinę wzmacnia cały organizm, zwalnia procesy jego starzenia. Znakomicie wpływa na układ pokarmowy, ponieważ ułatwia trawienie, jest wsparciem przy niestrawności czy przy braku apetytu, dlatego często poleca się soku z natki pietruszki w ciągu dnia. Również nie jest stratna. Picie wyżej wspomnianego wywaru rewelacyjnie wpływa na skórę. Eliminuje zmiany trądzikowe, zmniejsza ilość wydzielanego sebum. Dodatkowo wygładza cerę oraz walczy z drobnymi zmarszczkami. Podsumowując, pietruszki jak najbardziej powinna pojawić się w każdym domu, w każdej kuchni, obojętnie w jakiej postaci.

Cenna również dla kobiet w ciąży

Kobiety w ciąży również nie powinny o niej zapominać. Duże ilości kwasu foliowego i żelaza jakie zawiera ta roślina  wspomagają utrzymać zdrowe naczynia krwionośne oraz są niezbędne dla prawidłowego rozwoju ciąży, zapobiegają anemii. W potrawach też ma spore zastosowanie wspomniana natka. W Internecie czy w książkach kucharskich wiele dań ma ją w swoim składzie, a tak niewiele z nas wie jakie właściwości ona posiada i jakie korzyści może nam przynieść częste jej spożywanie.