Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Tłuszcz nie jest zły

Tłuszcz nie jest zły

Istnieje pewien stereotyp, który każe samo słowo uważać za coś zbędnego w procesie odżywiania. Zasadniczo ma ono wydźwięk negatywny. Tak naprawdę należy jednak mieć tę świadomość, że tłuszcze są potrzebne człowiekowi do tego, aby móc mówić o dobrym zdrowiu i dobrym samopoczuciu. To nie jest bowiem tak, że tłuszcze należy całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu. Takie podejście będzie dosyć zgubne i na pewno nie przyniesie człowiekowi żadnych korzyści. Chodzi raczej o to, aby unikać tych tłuszczy, które działają szkodliwie na ludzki organizm, a wspomagać się tymi dobrymi.

Dlaczego tłuszcze są takie ważne dla zdrowia człowieka?

Istnieje kilka powodów ku temu. Na pewno są one źrółem witamin A, D, E, K, które są właśnie rozpuszczalne w tłuszczach. Dzięki temu organizm człowieka ma możliwość ich wchłonięcia. Poza tym to właśnie w tych pozytywnych tłuszczach obecne są nienasycone kwasy tłuszczowe, przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Powstaje także pytanie o to, ile tego zdrowego tłuszczu powinno być każdego dnia spożywanego przez człowieka? W tym względzie uważa się, iż owa ilość powinna oscylować wokół 50 do 100 g. w zależności od tego, jaki jest prowadzony przez daną osobę. Mówiąc o tłuszczach w diecie, należy na pewno rozróżnić dwa ich rodzaje. Można mówić o tłuszczach niewidocznych oraz tych widocznych. W obu przypadkach będziemy mówili o tych korzystnych i tych niekorzystnych dla zdrowia człowieka.

Gdzie znajdziemy tłuszcze?

Tłuszcze bezpośrednio niewidoczne są chociażby ukryte w orzechach, rybach, które to produkty są zalecane do spożywania i są one źródłem tłuszczów o wydźwięku jak najbardziej pozytywnym. W sposób szczególny istotnym dla zdrowia człowieka jest sięganie po . Im bardziej tłusta jest ryba, tym lepiej dla zdrowia człowieka. Dlaczego? To właśnie w rybach mamy do czynienia z obecnością długołańcuchowych kwasów tłuszczowych jak chociażby Omega3 czy też DHEA. Jak można wywnioskować ze statystyk, to właśnie owych kwasów wielu ludziom brakuje, a tym samym tych ludzi nie znajduje się na takim poziomie, na jakim znajdować by się mogło. Jak najbardziej właściwym pytaniem jest także to dotyczące smażenia oraz tłuszczu, który do tego smażenia jest stosowany.

Gotowanie, smażenie czy duszenie?

Oczywiście bardziej właściwym i najzdrowszym sposobem na przygotowanie potraw jest duszenie, gotowanie na parze oraz pieczenie. Jeśli do procesu smażenia będziemy używali oleju kokosowego lub oleju rzepakowego rafinowanego, to wówczas będziemy mogli mówić o jak najbardziej zdrowym zwyczaju. Nadmiar tkanki tłuszczowej nie jest niczym pozytywnym i nie należy dopuszczać do jego powstawania. Niemniej jednak nie można tłuszczu całkiem unikać. Nie można go całkowicie wyeliminować ze swojej codziennej diety. Jest to niebezpieczne i tak naprawdę będzie to zagrażało zachowaniu zdrowia człowieka. W tym względzie chodzi bowiem o to, aby zachować tak zwany zdrowy rozsądek, aby również swoje posiłki przygotowywać w sposób całkiem świadomy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *