Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Wegetariańskie produkty, które powinieneś pokochać

Wegetariańskie produkty, które powinieneś pokochać

Wegetarianizm kojarzy nam się z dietą trudną i często restrykcyjną, która opiera się jedynie o spożywanie warzyw, owoców, czy ziół. Stwierdzenie to jest jednak bardzo dalekie od prawdy ponieważ można zastosować ogromną ilość produktów, które nie tylko pozytywnie wpłyną na zdrowie organizmu, ale również są smaczne i bardzo chętnie spożywane. Jakie produkty powinna pokochać każda osoba, która jest wegetarianinem i nie spożywa mięsa i jego przetworów?

Produkty, które smakują każdemu

Jednym z produktów które z całą pewnością będą idealne dla osób na diecie wegetariańskiej jest kasza jaglana. Znana jest ona od wieków, zaś udowodniono, że spożywano ją już w czasach neolitu. Stanowi bardzo wartościowe pożywienie i obecnie coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Kasza jaglana cechuje się znaczną ilością właściwości prozdrowotnych, jest lekkostrawna, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, lecytynę, zbawiennie działającą na skórę, magnez, fosfor, cynk i żelazo.

Działa zasadotwórczo, dlatego też zapewnia w organizmie odpowiedni poziom pH. Kaszę można spożywać pod wielką ilością postaci. Znakomicie smakuje z owocami, jogurtem, czy warzywami. To lekkostrawny, smaczny posiłek, który doda nam energii. W diecie wegetariańskiej warto sięgnąć również po soczewicę. Uprawiana była już w czasach starożytnego Egiptu i cechuje się bardzo wartościowymi składnikami odżywczymi. Zawiera znaczną ilość żelaza, kwasu foliowego, witamin i fosforu.

Płatki owsiane z warzywami zielonymi

W codziennej diecie warto sięgnąć również po płatki owsiane połączone z zielonymi warzywami. Płatki cechują się dużą zawartością znakomicie zawartość przyswajalnych węglowodanów złożonych, dlatego też są wręcz idealnym posiłkiem przede wszystkim na śniadanie. Zawierają znaczną ilość witamin z grupy B, kwasu pantotenowego i magnezu, dlatego działają dobroczynnie na mozg, poprawiają pamięć i koncentrację. Co więcej przeciwdziałają one zmęczeniu, depresji oraz sprawiają, że jesteśmy spokojniejsi i bardziej opanowani. Poprawiają również pracę układu pokarmowego, ponieważ zawierają cenny błonnik, który usuwa szkodliwe produkty przemiany materii.

Płatki znakomicie sprawdzają się podawane z warzywami zielonymi. Wśród nich szczególnie cenne są: natka pietruszki, brokuły, szpinak, sałata, kapusta, brukselka a także jarmuż. Zielne warzywa są cenne w witaminy, takie jak A, C, E oraz minerały, jak potas, magnez, czy też wapń i żelazo. Obecny jest w nich również chlorofil, który oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych, a głównie nowotworów.

Pamiętaj o owocach

Nikt nie wyobraża sobie diety wegetariańskiej bez owoców. Szczególnie warto sięgnąć więc po awokado oraz banany. Awokado spożywane było przez Indian oraz Azteków, oraz określane jest mianem superfood. Dba o oczy, skórę a także regeneruje blizny. Znakomicie oddziałują również na nasz organizm banany, które są bogate w potas a ten działa korzystnie na nasze serce. Serwis https://vegetime.pl/ pozwoli na szybkie znalezienie restauracji wegetariańskiej w twojej okolicy.

Opracowane przez: ZdrowyWrocław