Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Witamina C – znaczenie dla organizmu

Witamina C - znaczenie dla organizmu

Witamina C to najlepszy sposób na zapobieganie chorobom i wspomaganie układu odpornościowego. Gdy temperatura spada, łatwiej o kontakt z zimnem: jeśli układ odpornościowy jest silny, i omijają nas, nie dotykając nas, ale jeśli układ odpornościowy jest osłabiony, ryzyko zachorowania jest większe. Witamina C jest sprzymierzeńcem, który wprowadza profilaktykę w prawdziwym tego słowa znaczeniu!

Gdzie jest wytwarzana witamina C?

Szczególnie dużo witaminy C zawierają produkty roślinne. Warzywa mają nawet przewagę nad owocami. Często uważa się, że owoce cytrusowe są najlepszym źródłem witamin. Nie jest to prawdą. Istnieją warzywa, które zawierają o wiele więcej witaminy C niż pomarańcze i tym podobne. Przede wszystkim różne rodzaje kapusty, takie jak jarmuż, brukselka czy nawet brokuły, są w stanie o wiele lepiej dostarczyć ludziom potrzebną im witaminę C. Oprócz rokitnika i dzikiej róży, szczególnie wysoką wartość witaminy C mają wiśnie aceroli. Witamina C znajduje się również w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, ale w znacznie mniejszych ilościach, tak więc na przykład mięso, ryby, mleko i jaja tylko w niewielkim stopniu mogą przyczynić się do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Czy witamina C jest wytwarzana przez bakterie żyjące w naszym przewodzie pokarmowym?

Witamina C nie jest wytwarzana w organizmie człowieka. Niektóre bakterie mogą wytwarzać witaminę C. Rodzaj acetobacter suboxydans jest odpowiedzialny za dużą część komercyjnej produkcji witaminy C do użytku w suplementach oraz produktach spożywczych specjalnego przeznaczenia. Na co dzień jednak człowiek potrzebuje dostarczać witaminę C z zewnętrz. Niezbędna jest do tego odpowiednia dieta, ewentualnie suplementacja. Bez dostarczania witaminy C z zewnątrz narażamy się na niedobory.

Za co odpowiedzialna jest witamina C?

Witamina C jest niezbędnym mikroelementem dla człowieka, pełniącym funkcje plejotropowe związane z jej zdolnością do oddawania elektronów. Jest silnym antyoksydantem i kofaktorem dla całej rodziny enzymów biosyntetycznych i regulujących geny. Witamina C przyczynia się do obrony immunologicznej poprzez wspieranie różnych funkcji komórkowych zarówno wrodzonego, jak i adaptacyjnego układu odpornościowego. Witamina C wspomaga funkcję bariery nabłonkowej chroniącej przed patogenami i wspiera skóry w zakresie zmiatania utleniaczy, co potencjalnie chroni przed stresem oksydacyjnym w środowisku. Co więcej, suplementacja witaminą C wydaje się być w stanie zarówno zapobiegać, jak i leczyć infekcje układu oddechowego i ogólnoustrojowe.

Jakie są objawy niedoboru witaminy C?

Opuchnięte, zapalone lub krwawiące dziąsła to sygnały, na które należy zwrócić uwagę. Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w zdrowiu jamy ustnej. Wypadanie włosów to także znak, że w organizmie brakuje wystarczającej ilości witaminy C. Dzieje się tak dlatego, że witamina ta pomaga zmniejszyć ilość wolnych rodników w organizmie. Przyspiesza również wzrost włosów, ponieważ pomaga organizmowi wchłaniać więcej żelaza. Czerwony kolor oraz szorstka to oznaki, na które należy zwracać uwagę. Witamina C zapewnia ochronę antyoksydacyjną, pomagając ograniczyć skutki działania promieniowania ultrafioletowego i stymulując syntezę kolagenu. Substancja ta jest niezbędna do utrzymania nawilżenia i elastyczności skóry.

Aby nie dopuścić do niedoborów witaminy C można zastosować jej suplementację. Wystarczy 1000 miligramów dziennie. W celu zakupu suplementów witaminowych w najniższych cenach warto odwiedzić porównywarkę cen , kategorię z witaminą C w dawce 1000 miligramów.

Karmienie dziecka - zobacz na Ceneo

Czy nadmiar witaminy C może zaszkodzić?

Jednym ze skutków ubocznych wysokiego spożycia witaminy C są problemy trawienne, które częściej występują po zażyciu suplementów niż po spożyciu pokarmów zawierających witaminę C. Tolerowana górna granica witaminy C wynosi 2000 miligramów dziennie, dlatego przekroczenie tej dawki zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia problemów trawiennych. Jeśli choroba dotyczy układu pokarmowego, głównymi objawami są nudności i biegunka. Najlepszym sposobem na uniknięcie osiągnięcia wysokiego poziomu witaminy C, który wiąże się z dyskomfortem, jest unikanie wszelkiego rodzaju suplementów tego mikroelementu, ponieważ, jak wykazaliśmy, łatwo jest pokryć dzienną dawkę z pożywienia i zapobiec zarówno niedoborom, jak i nadmiarom tej witaminy.

W jakich roślinach jest najwięcej witaminy C?

Owoce cytrusowe: pomarańcze mają największe stężenie witaminy C wśród owoców cytrusowych, ale grejpfruty, cytryny i limonki również mogą zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Czerwona, żółta i zielona papryka: te kolorowe, chrupiące papryki mają więcej witaminy C niż pomarańcze. Filiżanka pokrojonej czerwonej papryki zawiera aż 190 miligramów witaminy C. Ciemnozielone warzywa, takie jak brukselka i brokuły, są doskonałym źródłem witaminy C. Brukselka zawiera prawie 75 miligramów witaminy C, co zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu. Z kolei jedna filiżanka posiekanych brokułów zawiera około 81 miligramów witaminy C. Owoce kiwi: Ten słodki, mały owoc zawiera 132 miligramy witaminy C, czyli prawie dwa razy więcej niż pomarańcze. Pomidory: Pomidory są doskonałym źródłem witaminy C. Największe stężenie witaminy C zawierają suszone pomidory, które zawierają około 40 miligramów na 100 gramów. Średni czerwony pomidor zawiera 28 miligramów, a zielony pomidor – 23 miligramów witaminy C.

Niezbędne witaminy to te, które nie są naturalnie wytwarzane w organizmie. Oznacza to, że należy spożywać pokarmy bogate w witaminę C, aby dostarczyć organizmowi potrzebnych mu składników. Dla ogólnego stanu zdrowia zalecana dawka witaminy C w diecie wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Najlepszym sposobem na zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na witaminę C jest spożywanie pełnowartościowych produktów spożywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.