Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Zdrowe zamienniki w odżywianiu

Zdrowe zamienniki w odżywianiu

Nie wszystko, co znajdzie się na naszym talerzu, będzie miało korzystny wpływ na nasze zdrowie. Niewątpliwie bowiem wiele produktów może okazać się bardzo niekorzystnym. Co do niektórych należy mówić o ogólnym negatywnym wpływie na zdrowie człowieka, a co do niektórych, należy mówić o indywidualnej alergii na pewne składniki. Zacznijmy od mleka. To, co mamy przeważnie obecne w sklepach, co kupujemy i co spożywamy, to mleko pochodzące od krowy. Większość osób nie ma większego problemu ze spożywaniem tego rodzaju mleka. Z drugiej jednak strony mamy również coraz częściej do czynienia ze zjawiskiem występowania reakcji alergicznych po spożyciu mleka. Nie jest to jednak nic dziwnego z uwagi na fakt, iż mleko krowie jest jednym z silniejszych alergenów.

Jak pokonać alergeny?

Tak naprawdę jednak nie chodzi o samo mleko, co raczej o zawartą w nim kazeinę. W jaki sposób jednakże można zastąpić zwykłe mleko? To nie jest nic trudnego, ponieważ z powodzeniem można tutaj sięgnąć po mleko pochodzące z owoców. Najprościej jest sięgnąć chociażby po mleko kokosowe, aczkolwiek nie jest to jedyna opcja. Kolejna kwestia to słodycze. W tym względzie trudno jest mówić o wymiernych korzyściach dla zdrowia poza smakiem. Słodycze przyczyniają się do rozwoju autoagresywnych nowotworów, zawarte w nich kwasy tłuszczowe trans oraz syropy powodują zwiększenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II.

W jaki sposób można zastąpić słodycze?

Tutaj również nie wymyślimy nic oryginalnego, ponieważ najlepszym sposobem jest sięgnięcie po owoce, a te zasadniczo są powszechnie dostępne w sklepach. Jeśli natomiast już sięgamy po jakieś słodycze, to niech będą one związane z pewnymi korzyściami. Jeśli sięgamy po czekoladę, to w tym względzie dobrze jest postawić na czekoladę gorzką, która jest znacznie lepszym wyborem od czekolady mlecznej. Idźmy dalej. Margaryna to produkt, który powoduje, że nasze zdrowie bardzo mocno podupada, to jeden z najgorszych pomysłów, jaki ujrzał światło dzienne. Margarynę również można z powodzeniem zastąpić stosując chociażby awokado. Nie można przejść obojętnie wobec zagadnienia pieczywa. W dobie współczesnej w sklepach mamy dostęp do bardzo wielkiego asortymentu pieczywa przemysłowego.

Smak? Niewątpliwie może zachwycić, ale jeśli chodzi o kwestię wpływu owego pieczywa na ludzkie zdrowie, to daleko jest tutaj do optymizmu. W tym względzie dobrze jest kupować pieczywo wieloziarniste, które dodatkowo znajduje się w sprzedaży małych piekarni. Niewątpliwie wiele elementów współczesnej żywności kusi smakiem, kolorem, ceną. W większości przypadków jednakże mamy do czynienia z produktami niekorzystnie wpływającymi na ludzkie zdrowie. Jedzenie należy kupować i należy spożywać w sposób świadomy, a wówczas nie będziemy mieli żadnych wątpliwości odnoszących się do naszej dbałości o swoje zdrowie.

Opracowane przez: Aneta R.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *