Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, mieć swój wkład w walkę ze zmianami klimatu, leży Ci też na sercu dobro zwierząt i środowiska – pomyśl o cateringu wegetariańskim. Z dnia na dzień wdrożysz dietę wege bez obaw o niedobory żywieniowe i poznasz wiele propozycji smacznych bezmięsnych potraw. A do tego zyskasz mnóstwo wolnego czasu, bo odpadną ci zakupy, gotowanie i sprzątanie kuchni!
Dlaczego warto przejść na dietę wegetariańską?
Czy wiesz, że wegetarianie to osoby najbardziej zadowolone ze swojej diety? Sądzą tak prawie wszyscy badani (98%) i jednocześnie deklarują, że chcą pozostać przy swoim wyborze w przyszłości. Dla porównania aż 30% spożywających mięso widzi niekorzystny wpływ diety na swoje życie. Te wyniki nie zaskakują, gdy weźmiemy pod uwagę liczne korzyści zdrowotne i psychologiczne, jakie daje wegetarianizm.
- Wegetarianie łatwiej wypracowują i utrzymują prawidłową masę ciała. Posiłki oparte głównie na składnikach roślinnych są mniej kaloryczne niż potrawy mięsne, a jednocześnie zapewniają równie duże lub nawet większe uczucie sytości. Dla przykładu 100 gramów karkówki liczy około 200 kalorii, a tyle samo fasolki szparagowej – zaledwie 30. Możesz jeść więcej i częściej, nawet jeśli masz ambitny plan redukcji wagi.
- Wykluczenie z diety mięsa zmniejsza ryzyko cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Wegetarianie spożywają znacznie mniej tłuszczów nasyconych i dużo większe ilości błonnika. Zwykle mają więc niższy poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a to wspiera zdrowie serca i układu krążenia. Błonnik pomaga obniżyć cukier we krwi, a rośliny zawierają wiele związków bioaktywnych, które wspierają przeciwdziałanie nowotworom.
- Wegetarianizm wspomaga zdrowie układu pokarmowego. Większa ilość błonnika i lekkostrawność posiłków opartych głównie na składnikach roślinnych poprawiają pracę układu pokarmowego: trawienie, metabolizm i regularność wypróżnień. To z kolei zmniejsza ryzyko wielu problemów takich jak zaparcia, hemoroidy czy rak jelita grubego.
- Usunięcie mięsa z jadłospisu otwiera drogę do nowych doświadczeń kulinarnych. Gdy przejdziesz na dietę wegetariańską, odkryjesz wiele nowych, zaskakujących smaków i ich połączeń. Zobaczysz, jak kolorowa, smaczna i inspirująca jest w rzeczywistości kuchnia wege. Jednocześnie wegetarianizm jest elastyczny: jeśli nie chcesz, nie musisz rezygnować z jedzenia ryb czy nabiału (pescowegetarianizm).
- Zyskujesz też poczucie robienia czegoś dobrego dla świata: zwierząt, środowiska i przyszłych pokoleń. Hodowla zwierząt odpowiada za około jedną piątą emisji gazów cieplarnianych i wymaga o wiele więcej przestrzeni, wody i nawozów niż uprawa roślin. Warto również pomyśleć o moralnym i etycznym aspekcie spożywania mięsa, a zwłaszcza o często daleko idącym uprzemysłowieniu i okrucieństwie tego sektora produkcji.
Jak wcielić w życie dietę wege?
Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę także drugą stronę medalu. Mięso oraz produkty odzwierzęce są głównym źródłem białka i niektórych mikroelementów (np. witaminy B12) w standardowej diecie. Da się je w pełni zastąpić (razem z niezbędnymi aminokwasami), ale warunkiem jest zadbanie o różnorodne źródła białka roślinnego i właściwy bilans makroelementów. To z kolei wymaga dużej wiedzy o wartościach odżywczych poszczególnych składników roślinnych oraz kreatywności w kuchni. Dlatego świetnym rozwiązaniem – zwłaszcza na początek – jest catering wegetariański. Jadłospis w cateringu dietetycznym opracowują dietetycy – każdy posiłek jest zbilansowany stosownie do zapotrzebowania kalorycznego oraz dostarcza wszystkich potrzebnych makroskładników.
W dobrej firmie cateringowej otrzymujesz bezpłatne wsparcie dietetyka, a posiłki każdego dnia dostarcza Ci bezpłatnie kurier. Jednocześnie możesz elastycznie zarządzać dostawami, np. odwoływać je lub zmieniać miejsca doręczenia. Nie musisz też zupełnie rezygnować z gotowania: gdy wyłączysz z dostaw weekendy czy wolne od pracy dni, zyskasz przestrzeń do kulinarnych eksperymentów.
Jakie korzyści daje catering wegetariański?
- Zbilansowana, różnorodna dieta = energia, dobre samopoczucie i prawidłowa waga. Catering wegetariański zapewni Twojemu organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach i ilości. Łatwo osiągniesz i utrzymasz prawidłową wagę, zadbasz o sylwetkę, energię na cały dzień, dobry nastrój i ogólne zdrowie swojego organizmu.
- Gotowe posiłki na cały dzień = znacznie więcej czasu dla siebie. Gdy nie musisz robić zakupów, gotować i sprzątać kuchni, Twoja doba znacznie się „wydłuża”. Z poświęcanym do tej pory na przyrządzanie posiłków czasem zrobisz, co tylko chcesz – przeznaczysz go na odpoczynek, pasje, treningi czy bycie z bliskimi. Brak tego uciążliwego obowiązku odmieni Twoje życie.
- Nowe smaki i prawidłowe nawyki żywieniowe = przyjemność i zdrowy styl życia. Catering wegetariański wzbogaci Twoje doświadczenia kulinarne: będziesz jeść smacznie, a zarazem prawidłowo i zdrowo. Z czasem wyrobisz w sobie dobre nawyki żywieniowe, które zostaną z Tobą na zawsze, a dzięki temu skuteczniej zadbasz o zdrowie swoje i swoich bliskich.
Materiały źródłowe:
- Cader P., Lesiów T. , Wegetarianizm i jego odmiany jako alternatywa dla diety tradycyjnej, „Nauki inżynierskie i technologie” 2020, nr 36, s. 9-26, https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-6d8b0e7c-42de-4b93-9ec7-18d7ed32790e/c/113714_Wegetarianizm_i_jego_odmiany_jako_alternatywa_dla_.pdf (dostęp 10.05.2024)
- Sierpińska A., Klimatyczny ślad kotlela, https://naukaoklimacie.pl/aktualnosci/klimatyczny-slad-kotleta-386 (dostęp 10.05.2024).
- White R. i in., Health Effects and Prevalence of Vegetarianism, „Western Journal of Medicine” 1994, t. 160, nr 5, s. 465-470, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1022500/#, (dostęp 10.05.2024).