O tym, że ziołami można leczyć, wiadomo od wieków. Kobiety zwane zielarkami, zbierały różne rośliny – kwiaty, liście i korzenie – rosnące w lasach i na łąkach i przekształcały je w leki. Suszone czy w formie herbatek pomagały ludziom na ból i wiele innych dolegliwości. Wierzono, że działanie zielarek ma coś wspólnego z czarami, jednak te niezwykle mądre kobiety potrafiły wykorzystać to, co dała natura. Były doskonałymi obserwatorkami przyrody, biolożkami i chemiczkami samoukami.
Zdrowie a zioła
W obecnych czasach wiedza na temat prozdrowotnych właściwości ziół jest ogromna i powszechnie wykorzystywana. Ich działanie jest stale testowane i dokumentowane. Z ziół tworzone są leki i suplementy. Ich niezwykłość polega na tym, że mimo łagodnego działania, na prawdę leczą. W wielu przypadkach są stosowane w pierwszej kolejności, w celu ochrony organizmu przed bardziej inwazyjnym, ingerującym w ciało leczeniem.
Zioła dostępne są nie tylko w aptekach. Nasze ogródki, doniczki na kuchennym parapecie czy szuflady na przyprawy są skarbnicami, pełnymi drogocennych roślin. I choć stosujemy je od lat, przyswajając przepisy naszych babć i matek, nie zdajemy sobie sprawy z ich działania na rzecz zdrowia. Warto przejrzeć zapasy i dowiedzieć się, jakie skarby posiadamy, nawet o tym nie wiedząc.
Tymianek
Tymianek jest rośliną o bogatym zastosowaniu zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie. Ta niepozorna, zielona roślina może stanowić element wyposażenia apteczki – posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zamiast gotowych preparatów aptecznych można go stosować jako płukankę owrzodzeń gardła, czy do ochrony przed próchnicą. Dobrze sprawdzi się też w kobiecej kosmetyczce. Łupież? Zmęczone oczy i zapuchnięte powieki? Tymianek szybko i naturalnie sobie z nimi poradzi.
Pietruszka
Podobnie jak tymianek, pietruszka (korzeń i nać) charakteryzuje się szerokim zastosowaniem. Posiada bogate walory smakowe, jest też naturalnym lekiem i kosmetykiem. Działa przeciwzapalnie, jest źródłem witamin i minerałów.
Koper
Jest to roślina o dość charakterystycznym zapachu i smaku. Służy jako dodatek do potraw i jako jeden z głównych składników weków. Młode mamy cenią sobie jego właściwości wspomagające niedojrzały układ trawienny malucha. Stosuje się go w formie herbatek już od pierwszych miesięcy życia dziecka. Jest sprawdzony przez nasze mamy i babcie, bezpieczny i rekomendowany przez lekarzy oraz farmaceutów.
Bazylia
Hodowana w naszych domach odmiana bazylii, charakteryzuje się piękną zielenią owalnych liści. Znajduje ona szerokie zastosowanie w kuchni, jednak cenniejsze jest jej działanie lecznicze. Bazylia ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy człowieka. Pobudza uśpiony układ trawienny, zapobiega powstawaniu bolesnych wzdęć i leczy zaparcia. Roślinę tą warto dodawać do potraw niejadków i osób starszych, ponieważ wzmaga apetyt.
Świat roślin cechuje nie tylko różnorodność barw i kształtów. Wiele znanych ludzkości gatunków powstało z myślą o innych organizmach. Przekonujemy się o tym każdego dnia – w kuchni, gabinecie kosmetycznym, w aptece czy szpitalu.