Wyróżnić możemy znaczną ilość odmian ryżu, co sprawia, że często wręcz trudno nam wybrać odpowiednio. Tymczasem ryż jest podstawą codziennej diety, dlatego warto wiedzieć który jego gatunek uchodzi za najzdrowszy.
Biały ryż
Wciąż najwięcej spożywamy ryżu białego, który pozbawiony jest tego co najbardziej cenne a mianowicie kastratu, który jest niczym innym, jak bogatą pod względem odżywczym łuską. Ryż biały jest zatem jedynie wypolerowanym bielmem, które zawiera w znacznej ilości skrobię. Ryż biały to niewielka ilość błonnika oraz cynku, magnezu, potasu i jodu. Spożywanie jedynie białego ryżu prowadzi w dłuższej konsekwencji do choroby beri – beri, czyli takiej, która oznacza niedobór w organizmie tiaminy. Atutem, którym wyróżnia się ryż biały jest jego czas gotowania, który nie przekracza 15 minut.
Brązowy ryż czyli pełnoziarnisty
Ryż brązowy – pełnoziarnisty – zawiera bardzo cenne składniki dla naszego organizmu, które to zawarte są w jego łusce. Ten gatunek ryżu zawiera znaczne ilości potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza. Co więcej jest doskonałym źródłem witamin E i B.
Ryż czerwony
Ryż czerwony to gatunek ryżu pełnoziarnistego posiada w swoim składzie ogromną grupę związków zwanych flawonoidami. Mają one działanie ochronne, antyzapalne i antyrodnikowe. Ryż czerwony to również ogromna ilość błonnika, witamin oraz minerałów. Najwięcej znajdziemy w nim żelaza, bez którego nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować.
Ryż czarny
Ryż czarny uchodzi za najzdrowszą odmianę i zasługuje na miano super pożywienia. To w nim znajduje się największa ilość witamin, zawłaszcza witamin z grupy B oraz witaminy C. Ryż czarny cechuje się znaczną ilością żelaza, magnezu i wielu innych składników mineralnych, które to są niezbędne aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować.