Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Liczi i jego dobrodziejstwa

Zapewne większość z nas nie wie jak smakuje, a już w ogóle jak wygląda . Wydaje się nam być ono bowiem typowo tropikalnym owocem. Powszechnie nazywane także chińską śliwką przez wzgląd na ich uwielbienie przez cesarzy. Naukowcy udowadniają, że owy owoc ma właściwości działające przeciwko wytwarzaniu się nowotworu.

Niepozorny owoc

Ten mały niepozorny owoc zawiera w sobie dużo witaminy C jak również potasu. Lekarze zapewniają, że niszczy ono komórki rakowe raka piesi, wątroby a konkretnie wątrobowokomórkowego. Owoce liczi wyglądają dość niewinnie. Przypominają nieco maliny. Są niewielkich rozmiarów w skorupce w kolorze różowo-czerwonym. Owoc zawiera w sobie polifenole, które obniżają poziom „złego” cholesterolu i podwyższa ten „dobry”. Zapobiega także powstawaniu miażdżycy.

Liczi w trosce o

Zawarty w liczi potas reguluje pracę układu krwionośnego, a także polepsza dzięki temu pracę naszego serca. Reguluje także ciśnienie. Zawiera dużo witaminy C, więc warto się w nie zaopatrzyć w okresie jesienno-zimowym, aby zapobiegać chorobom. Dodatkowo jest to owoc, który nie jest polecany dla diabetyków i osób będących na diecie odchudzającej, gdyż zawiera dużo cukrów prostych. Jeśli jednak nic nam nie dolega, ani nie jesteśmy na diecie, to warto spróbować tego owocu.

Ma bowiem bardzo słodki smak, który skusi z pewnością nie jedną osobę, a ponadto jego właściwości zdrowotne są także ważne dla naszego organizmu. Wiadomo, nie warto jeść go w nadmiarze, bo w nadmiarze wszystko szkodzi, jednak raz na jakiś czas nam z pewnością nie zaszkodzi.

By: Aneta R.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *