Postaw na zdrowie we Wrocławiu

Węglowodany w diecie sportowca

węglowodany

Składników pokarmowych mamy kilka. Przede wszystkim wyróżniamy białko, węglowodany oraz tłuszcze. Każdy z tych składników jest w ludzkim organizmie niezbędny. Nie można powiedzieć, że tłuszcze są niedobre i powodują tycie, ponieważ nie ma to nic wspólnego ze stanem faktycznym. Podobnie węglowodany. Ich spożywanie jest bardzo ważne dla każdego człowieka, a zwłaszcza dla osób intensywnie trenujących. Węglowodany dodają nam energii, a więc w przypadku osób mających swoje cele treningowe, chodzi o wspomaganie ich realizacji.

Odpowiednia dawka dla organizmu

Ważne jest jednak nie tylko spożywanie owych węglowodanów, ale także spożywanie ich o właściwych porach dnia. Można powiedzieć, że jest to element kluczowy. Węglowodany warto spożyć po treningu, aby wspomóc efekty osiągnięte podczas sesji treningowej. Ponadto jeśli mamy do czynienia z planowanym wysiłkiem fizycznym, jeśli mamy do czynienia z planowanymi zawodami sportowymi, to warto jest poprzedniego dnia spożyć dawkę węglowodanów na kolację. Nie chodzi bynajmniej o to, aby spożyć chociażby makaron z jakimś sosem, ale o sam makaron.

Jak łączyć węglowodany?

Łączenie węglowodanów z innymi składnikami może niekorzystnie wpłynąć na gospodarkę naszego organizmu i w przypadku sportowców może to nie być korzystne. Dlatego też warto jest na ich temat dowiedzieć się znacznie więcej, warto się więcej dowiedzieć na temat ich działania na ludzki organizm. Węglowodany są bardzo ważne, aczkolwiek musimy także dodać, że ludzki organizm może je gromadzić na zapas i wykorzystać w momencie, gdy będą

Opracowane przez: Aneta R.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *